Is het erg om het ontbijt over te slaan?

De een krijgt geen hap door zijn keel ’s morgens, de ander kan niet zonder. Is het echt zo ongezond als, bijvoorbeeld door tijdgebrek, het ontbijt er geregeld niet van komt? Of kun je dat ochtendboterhammetje best missen? Ontbijt op bed met moederdag, is dat nog  wel een goed idee?

Geen ontbijt, sneller een snack

De meeste mensen nemen de tijd om de dag gezond te beginnen. Ongeveer 69 procent van de Nederlandse mannen en 80 procent van de vrouwen ontbijt zeven dagen per week, aldus het Voedingscentrum. Een lekker ontbijtje op bed of aan de keukentafel zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt vaak al meer dan tien uur niks gegeten als je ’s ochtends opstaat. Het is daarom belangrijk dat je spijsvertering weer op gang komt. Als je niet ontbijt, bestaat de kans dat je in de loop van de ochtend eerder trek krijgt. Is er dan geen gezond eten in de buurt en heb je ook niets bij je, dan ga je eerder overstag en kies je voor die ongezonde snack om je maag te vullen.

Meer onderzoek nodig

Het verband tussen regelmatig eten en het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en overgewicht wordt veel onderzocht. Het vermoeden bestaat dat hoe laat we eten, hoe vaak we eten en hoe geregeld we maaltijden overslaan, effect kan hebben op onze gezondheid. Maar het ontbijt overslaan kan ook samenhangen met andere ongezonde gewoonten, zoals veel snacken, roken en alcohol drinken. Het is daarom lastig vast te stellen of er een direct verband bestaat tussen de kans op overgewicht en ziekten aan de ene, en niet ontbijten aan de andere kant.
Voor een gezonde balans raadt het Voedingscentrum aan om de dag altijd met een ontbijtje te beginnen. Gemiddeld krijg je daarmee tussen de 300 en 400 calorieën (kcal) binnen. Klassieke volkorenboterhammen met 30+-kaas en een glas (halfvolle of magere) melk zijn bijvoorbeeld een prima keuze. Net als (magere) yoghurt met havervlokken, fruit en noten.

 

Bron: margriet.nl

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *