Komend weekend gaat de tijd om – Zomertijd!

Pleidooi tegen zomertijd: ’Blijf van de klok af!’

Stop de zomertijd. Daarvoor pleiten de meer dan 20.000 ondertekenaars van een petitie die vandaag aan het Europees Parlement wordt aangeboden. De zomertijd is namelijk ’ongezond en onnodig’.

Van het begin van de zomertijd tot het moment dat de wintertijd weer ingaat heeft initiatiefnemer Anouk Verhaaff (45) last van haar verstoorde biologische klok. „Ik heb last van vermoeidheidsverschijnselen door het vroege opstaan. Dat verdwijnt pas weer in oktober”, zegt ze. Uurtje later opstaan? Zit er niet in. Verhaaff is docent Nederlands op het ROC Leiden en dient zich dus aan de lesroosters te houden.

Meer dan 20.000 Nederlanders zijn het dus met haar eens. De zomertijd zou niet alleen leiden tot vermoeidheidsverschijnselen, maar ook tot een piek in het aantal hartaanvallen, beroertes en verkeersdoden, menen tegenstanders.

Dergelijke horrorscenario’s worden betwist in de wetenschappelijke literatuur, maar wel is duidelijk dat het verzetten van de klok invloed heeft op ons gemoed. De meeste mensen zijn met een week weer gewend aan het nieuwe ritme, maar anderen kunnen langer last hebben van slaaptekort. En dat leidt op zijn beurt weer tot een breed palet aan medische problemen.

Zomeruur

De discussie is niet nieuw, maar staat met deze petitie weer vol in het zonlicht. Ook in landen om ons heen klinkt de roep om van de klok af te blijven steeds luider. In de Verenigde Staten waren de afgelopen jaren een paar initiatieven om de zomertijd af te schaffen. En in België is er een actieve Vereniging tegen het Zomeruur. Rusland hanteert sinds 2011 één tijdzone, sinds 2014 is dat de wintertijd. Turkije ging vorig jaar definitief over op zomertijd.

Waarom hebben we eigenlijk nog zomertijd? In 1977 voerde de Nederlandse regering de zomer- en wintertijdsregeling in, met energiebesparing als voornaamste reden. Immers, als het ’s avonds licht is hoeven de lampen niet aan. Of dat echt wat scheelt is twijfelachtig, volgens woordvoerder Marlon Mintjes van Milieu Centraal.

Onderzoek van netbeheerder Tennet toonde in 2012 aan dat de zomertijd zorgt voor 0,25 procent minder energieverbruik, een slordige 5 euro per huishouden. „Verlichting is maar een klein deel is van het totale energiegebruik. En er kunnen ook effecten zijn die het energiegebruik juist verhogen. ’s Ochtends gaat de verwarming bijvoorbeeld langer aan, omdat het huis nog niet is opgewarmd door de zon”, aldus Mintjes.

Bron: ijmuidercourant.nl

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *